Trasee organizate si atractii turistice vizitabile


Traseul "Casa de Piatra"

Durata: aproximativ 6 ore

Obiective vizitabile:

Pestera Ghetarul de la Vartop, Cheile Garda Seaca, Pestera Coiba Mare, Pestera Coiba Mica, Izbucul Tauz, Izbucul Cotetul Dobrestilor

                                         

          


Traseul "Trei Cascade"

Durata: aproximativ 5 ore

Obiective vizitabile:

Cascada Patrahaitesti, Muzeul Etnografic de la Patrahaitesti, Cascada Varciorog, Cascada Bucinis

                                         

          


Traseul "Ghetarul"

Durata: aproximativ 5 ore

Obiective vizitabile:

Pestera Ghetarul de la Scarisoara, Dolinele din catunul Mununa, Izbucul Cotetul Dobrestilor, Cheile Ordancusii, Pestera Poarta lui Ionele, Corobana lui Gartau

                                         

          


Traseul "Cheile Galbenei"

Durata: aproximativ 7 ore

Obiective vizitabile:

Traversarea subterana si balcoanele - Cheile Galbenei, Cascada Evantai, Poiana cu Flori, Izbucul Galbenei


Cheile Galbenei este de departe cel mai frumos , spectaculos dar si greu traseu din Apuseni. Abrupturi de sute de metri, arcade naturale, pesteri ale caror guri se deschid in mijlocul peretilor si cursul tumultuos al apei cu cascade, imense marmite si cateva tunele subterane pe parcurs dau acestei regiuni un aspect de salbaticie fara seaman. Sectorul amonte este cel mai spectaculos, portiunea dintre Izbucul Galbenei si confluenta cu Valea Luncsoara, constituind un canion îngust, marginit de pereti verticali de peste 100 m. Valea Galbenei creeaza jgheaburi si marmite inaccesibile, parcurgând astfel o diferenta de nivel de 100 m pe aproximativ 700 m lungime în linie aeriana. In Cheile Galbenei exista amenajari pentru turisti, constând în portiuni de cabluri de otel si lanturi de sprijin. O ramura a traseului urca deasupra, în peretele stâncos ai cheilor unde exista doua puncte de belvedere suspendate la circa 200 m deasupra firului vaii, care ofera privelisti inedite asupra canionului si asupra peretelui de vizavi înalt de peste 300 m. Sectorul din aval, pâna la confluenta cu Crisul Pietros, numit si Cheile Jgheabului, este de asemenea deosebit de spectaculos prin cascadele din zonele de confluenta cu afluentii de pe partea stânga. Datorita dificultatii si gradului sporit de periculozitate, acest traseu este recomandat doar turistilor cu experienta si conditie fizica buna. Nu se recomanda parcurgerea lui pe vreme rea sau în perioadele de viituri.
Cascada Evantai este situata pe Valea Izbucul Galbenei, fiind cea mai spectaculoasa cascada din zona Cheilor Galbenei. Cascada cade peste o saritoare de circa 10 m, si este de fapt iesirea la suprafata a apei care s-a pierdut circa 100 m mai sus intr-un ponor, ce se continua cu o pestera, prin care apa se strecoara in subteran.
Poiana cu Flori este situata pe versantul ce coboara de sub abruptul Pietrei Galbenei pâna în Valea Galbenei si este constiuita dintr-un grup de poieni ca niste insule în padurea de fag. Meritându-si pe deplin numele, Poiana Florilor este un adevarat paradis în lunile de vara când sute de specii de flori inunda parca pantele însorite, colorându-le viu. Fânetele sunt deosebit de bogate în aceasta zona. În partea de jos a poienii, la marginea drumului forestier pe Valea Galbenei este un izvor cu apa rece, potabila. Peisajul este dominat spre nord de Piatra Galbenei, ale carei abrupturi depasesc 200m.
Izbucul Galbenei este un ochi de apa de circa 7 m diametru, situat la baza unui perete de stânca. Apa putin laptoasa si foarte rece tradeaza lungul traseu subteran pe cai necunoscute pe care aceasta il parcurge pana sa ajunga in izbuc. Din izbuc apa coboara înspumata într-o cascada cu debit mare, indiciu ca aici tâsneste de sub pamânt un adevarat rau cu debit considerabil (de la câtiva metri cubi pe secunda pana la 500 litri), mare si vijelios.

                                         

          


Traseul "Varful Bihor"

Durata: aproximativ 6 ore

Obiective vizitabile:

Curcubata Mare (Varful Bihor), Valea Steului, Valea Ariesului, Panorame catre Muntii Vladeasa, Muntii Bihor, Depresiunea Beiusului, Muntele Gaina, Crestele Retezatului, Muntii Metaliferi si Trascau


Curcubata Mare sau Varful Bihor este cel mai inalt varf din Muntii Apuseni avand 1849 de metri. Chiar daca acesti munti, la o prima vedere nu impresioneaza prin inaltime atrag totusi un numar impresionant de vizitatori, datorita numarului mare de pesteri: se vehiculeaza cifre impresionante- peste 7000! De pe varf se deschide o larga perpectiva asupra Platoului Padis, Valea Ariesului si chiar asupra Masivului Vladeasa. Aceasta zona cuprinde o mare parte a tinutului cunoscut sub denumirea legendara de Tara Motilor. Este destul de dificil sa alegi o singura trasatura de specificitate a acestei regiuni, deoarece este atat de complexa incat nu se poate incadra intr-un astfel de tipar.

                                         

          


Traseul "Cetatile Ponorului"

Durata: aproximativ 7 ore

Obiective vizitabile:

Cetatile Ponorului

Cetatile Ponorului sunt fara doar si poate cea mai grandioasa formatiune carstica din România, cunoscuta în acelasi timp în toata lumea. Complexul Cetatile Ponorului este denumit pe buna dreptate Everestul speologiei române. Sunt situate pe platoul carstic Padis la capatul aval al Vaii Cetatilor, la 950 m altitudine si constau în 3 cercuri mari de stânci asezate într-o depresiune de 300 m adâncime si mai mult de 1 km în diametru la nivelul cel mai de sus. Cununa de munti ce înconjoara si închid depresiunea este taiata doar într-un singur loc de Valea Cetatilor. Cetatile Ponorului au fost declarate rezervatie naturala înca din 1952, obtinând apoi statutul de monument al naturii si trecând în custodia Academiei Române. Poteca de acces porneste de la drumul forestier si coboara treptat prin padure pe un teren accidentat, paralel cu Valea Cetatilor pâna la primul circ (Dolina 1), acesta fiind sfârsitul propriu-zis al vaii. Peretele lateral de vest, înalt de peste 150 de metri este strapuns de un portal ce depaseste 70 de metri înaltime. În partea dreapta, o limba de grohotis urca pe sub o arcada în Dolina 2, care este de fapt un aven circular de 200 m înaltime. În Dolina 3 se poate ajunge urcând scarile metalice din stânga portalului. De mentionat este faptul ca pe fundul dolinelor se formeaza fenomenul de fund de sac care pastreaza constant aerul rece. Aici cresc specii de plante care apar numai în nordul Europei sau în tundra. Peisajul de o frumusete rar întâlnita e întregit de câtiva molizi care par lipiti în peretii de piatra. Aici se întâmpla un fenomen vegetal unic si anume pe vaile muntilor cresc conifere iar pe creste cresc foioase. Acest fenomen petrecându-se ca urmare a inversiei termice cauzate de zonele carstice, care fac ca vaile sa fie mai reci ca temperatura.

                                         

          

2011   ©  Ghetarul. All rights reserved